COMPARTIMENTUL DE ANALIZĂ ŞI PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII
Este structura din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova specializată în coordonarea eforturilor preventive în ceea ce priveşte infracţionalitatea pe raza judeţului.
Se subordonează Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
A. ATRIBUŢII PRINCIPALE:
- analizează etiologia criminalităţii şi a formelor sale de manifestare.
- efectuează studii şi analize periodice asupra tendinţelor criminalităţii, acţiunilor şi eficienţei măsurilor preventive.
- elaborează şi implementează proiecte/campanii de prevenire a criminalităţii care abordează diverse genuri de infracţiuni.
- realizează, în colaborare cu structurile poliţieneşti de profil, instituţii guvernamentale şi organizaţii nonguvernamentale proiecte secvenţiale de prevenire pe diverse domenii de interes.
B. STRUCTURA:
Profilul activităţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii solicită desfăşurarea activităţii pe două domenii distincte.
Prevenirea criminalităţii implică elaborarea de proiecte/campanii şi implementarea acestora la nivel judeţean sau local. De asemenea, structura acordă sprijin de specialitate pentru iniţiativele de profil ale subunităţilor teritoriale.
Componenta de cercetare se referă nu numai la analiza fenomenului criminal în plan judeţean, ci şi la participarea activă în cadrul realizării cercetărilor de specialitate în plan naţional. Pe lângă acestea, personalul specializat se preocupă şi de realizarea de studii de climat organizaţional, precum şi de sondarea percepţiei populaţiei în legătură cu domenii de interes poliţienesc.
Aceste sarcini sunt îndeplinite de o echipă formată din doi ofiţeri de prevenire, un ofiţer specialist sociolog şi un agent de poliţie.
- Proiecte / Campanii de prevenire (referindu-ne la cele aflate în derulare și cele încheiate recent, dacă mesajul preventiv transmis rămâne de actualitate):
- Domeniile de acțiune prioritară pe linia prevenirii criminalității pentru anul 2022;
- Campania de prevenire a agresiunilor sexuale ”Atingeri nedorite”
- Campania de prevenire a violenței domestistice Bright Sky;
- Proiectul ”Școala siguranței Tedi”;
- Campania „Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”;
- Campania #SiguranțaOnline;
- Campania de prevenire a atacurilor informatice de tip Ransomware;
- Campania „VEDERE DIN SPITAL”;
- Campania de prevenire „0% ALCOOL! 100% VOLAN!”
- Mesaje de informare privind:
- Prevenirea furturilor din autovehicule
- Prevenirea fraudelor informatice;
- Prevenirea înșelăciunilor;
- Prevenirea violenței în familie;
- Prevenirea delincvenței juvenile/victimizării minorilor;
- Prevenirea consumului de droguri;
- Prevenirea traficului de persoane.