Modalitatea în care au loc furturile din locuințe a cunoscut, în ultimul an, schimbări majore. Infractorii tind să apeleze mai mult la metode care nu implică pătrunderea prin efracție, ci vizează îndeosebi persoane vârstnice, de la care încearcă să obțină acordul de a pătrunde în locuință.

          Astfel, pretinzând calități mincinoase (de regulă, lucrători la societăți de utilități publice) determină victimele să le permită accesul în locuință, în interes de serviciu. De precizat faptul că toate aceste lucrări/verificări se realizează numai prin asociația de proprietari, cu informarea prealabilă a locatarilor.

De asemenea, persoanele care pretind că oferă bunuri/bani în memoria unor persoane decedate sau care promovează oferte cu caracter comercial, trebuie tratate cu maximă precauție. Recomandăm să nu le permiteți accesul în locuință.

Odată pătrunși în spațiul locativ, infractorii vor încerca să creeze diverse situații în care să rămână singuri, pentru a sustrage bani sau bunuri de valoare.

Dacă sunteți contactați de persoane cu comportament suspect, anunțați de îndată cea mai apropiată subunitate de poliție. Dacă ați fost victima sau aveți cunoștință despre producerea unei infracțiuni, apelați 112.