Ce este drogul? 
   

     Este o substanta solida, lichida sau gazoasa care, introdusa in organism, modifica imaginea asupra realitatii inconjuratoare. Folosirea abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mentale si ale comportamentului. 
     Toxicomanul este persoana care consuma in mod regulat droguri pentru a obtine o stare de o anumita intensitate. 
Supradoza inseamna introducerea in organism a unei cantitati de substanta mai mare decat poate suporta acesta si care poate produce moartea. Supradoza intervine atunci cand consumatorul utilizeaza o doza prea puternica in raport cu cea obisnuita, atunci cand se continua consumul dozei uzuale in paralel cu medicatia din cura de dezintoxicare. 
 

     Caracteristicile drogurilor: 


 a)Dependenta - reprezinta nevoia toxicomanului de a-si administra droguri. Ea poate fi fizica sau psihica. Dependenta fizica nu se intalneste la toate tipurile de droguri. Cand apare, ea se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organica de a folosi droguri pentru a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii. Ea apare mai ales la derivatii opiului (heroina, morfina). Dependenta psihica este cea mai importanta. Ea consta in modificari de comportament si o stare mentala particulara insotita de necesitatea psihica imperioasa de a-si administra substante periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Este intalnita la toate tipurile de droguri. 

 b)Toleranta - apare atunci cand organismul se obisnuieste cu prezenta unei anumite substante si se adapteaza la aceasta. Ca atare, pentru obtinerea unei anumite stari, toxicomanul trebuie sa mareasca dozele. Astfel, un toxicoman ajunge sa suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale. 
 

     Cum pot cunoaste cand o persoana consuma droguri? 

     - are ochii foarte rosii;
     - are pupilele foarte marite sau, dimpotriva, contractate „ca acele de gamalie”;
     - este ametit si merge mai nesigur;
     - rade fara motiv;
     - nu mai mananca sau, dimpotriva, mananca mai tot timpul si, in special, dulciuri;
     - e detasat si indiferent fata de cei din jur;
     - are un miros specific, de otet;
   - in camera sa se gasesc pipe, hartii pentru tigarete, pliculete cu pudra alb, galbena sau maro, cu gust amar, ace, seringi, folie de aluminiu, fiole cu apa distilata, sare de lamaie, picaturi pentru ochi, etc.
   

 

 

     Cum pot preveni consumul de droguri? 

Cunoasteti cercul de prieteni al copilului dumneavoastra.
- Fiti atent la caracteristicile prezentate mai sus si actionati de indata ce ele se regasesc in fizicul si comportamentul copilului dumneavoastra.
- Actionati de indata ce lucruri sau bani lipsesc din casa fara stirea dumneavoastra. 
- Fiti atent la orice sume de bani mai mari, cerute in mod repetat de copilul dumneavoastra.
 

Verificati periodic frecventa scolara si notele luate de copilul dumneavoastra.
 

 

  

     Ce fac cu copilul care consuma droguri? 

 Cereti ajutor: mergeti la un centru de consiliere antidrog, la un spital de neuropsihiatrie, la Politie, la o organizatie neguvernamentala care lucreaza in domeniu.
 Castigati-i de partea dumneavoastra pe cei care sunt importanti pentru copil: prieteni, colegi, persoane din familie pe care copilul le apreciaza si le respecta.
  Faceti impreuna cu copilul un plan de ajutor, incluzand cura de dezintoxicare, efortul comun de vointa si de intelegere. 
  Explicati-i copilului care sunt efectele consumului de droguri.
  Apelati la increderea pe care v-o puneti in el, cerandu-i sa nu va minta. 
  Izolati-l de alti consumatori. 
 

   Faceti un plan comun de petrecere a timpului liber si respectati-l intocmai. 
   Cunoasteti familii cu probleme similare si ajutati-va reciproc.