Pentru a nu deveni victime ale infractiunii de inselaciune in tranzactiile imobiliare trebuie sa tineti cont de unele aspecte. Astfel,
Daca doriti sa realizati tranzactia prin intermediul unei agentii:
- Trebuie sa verificati agentia imobiliara la care apelati la Registrul Comertului pentru a stabili daca aceasta este inregistrata si la Administratia Financiara cu scopul de a va asigura ca societatea in cauza desfasoara activitati in perioada in care dumneavoastra solicitati o intermediere in domeniu.
- Discutati cu politistul de proximitate sau cu un specialist din cadrul Politiei Judiciare ce are in competenta zona in care se afla agentia respectiva, pentru a obtine referinte despre activitatea acesteia.
- Controlati cu atentie legitimatia pe care v-o prezinta agentul imobiliar (un astfel de act este necesar sa aiba o viza lunara sau trimestriala, sa nu contina stersaturi, iar liniile stampilei de pe fotografie, care trebuie sa corespunda cu persoana in cauza, sa coincida cu liniile stampilei de pe fila pe care este lipita).
-Cereti-i numarul de telefon de la agentia pe care pretinde ca o reprezinta si sunati la aceasta pentru a obtine date despre agent.
-Retineti faptul ca nu se platesc comisioane decat dupa realizarea tranzactiei.
Daca v-ati hotarat sa realizati tranzactia direct cu cumparatorul:
- Selectati cu atentie persoanele care va intra in locuinta.
- Pastrati documentele (acte de proprietate si de identitate) in locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastra. Verificati periodic locul in care sunt tinute acestea; sesizati organele de Politie imediat ce constatati disparitia lor.
- Nu primiti in gazda persoane despre care nu detineti nici un fel de date.
- Nu semnati documente pana cand nu cititi continutul acestora (daca nu puteti face acest lucru din diverse motive, apelati la o persoana de incredere).
- In termenul legal de 15 zile de la data inchirierii locuintei, rezolvati formalitatile privind acordarea vizei de flotant. De acestea trebuie sa va ocupati personal. În nici un caz nu incredintati chiriasilor actele originale.
- Sa nu semnati niciodata „in alb” intrucat ulterior foaia respectiva poate fi completata cu un text care sa contravina cu interesele dumneavoastra.
- Daca doriti incheierea unui contract de vanzare–cumparare a locuintei, dar intentionati ca pe durata vietii sa continuati sa locuiti acolo, verificati existenta unei asemenea clauze in contract.
- Verificati periodic ce fac persoanele in imobilul inchiriat sau rugati un vecin sa va spuna despre actiunile celor in cauza.