La ora actuala, traficul de persoane se prezinta drept una din cele mai stringente probleme, constituind o forma de sclavie la inceput de mileniu. Persoanele care sunt recrutate pentru trafic risca sa-si piarda libertatea, sa fie batute, violate si chiar omorate.
 

   

      Ce este traficul de persoane? 
 

     Traficul de persoane inseamna recrutarea, transportarea, adapostirea si vinderea unei persoane in scopul exploatarii fizice. Aceeasi persoana(victima) poate fi vanduta de mai multe ori fara ca ea sa-si dea acordul si de cele mai multe ori fara sa stie (cel putin in etapele initiale ale traseului pe care il parcurge). Tehnicile de recrutare si modalitatile prin care se cade in plasa unei retele de trafic de persoane variaza de la simpla inselaciune pana la rapire, sechestrare si chiar folosirea violentei extreme. 
     De retinut: victimele nu primesc nici un beneficiu in urma serviciilor obligate sa le presteze.
     Ce se intelege prin exploatarea unei persoane? 
     - obligarea la practicarea prostitutiei sau alte forme de exploatare sexuala; 
     - executarea unei munci sau indeplinirea de servicii, in mod fortat, cu incalcarea normelor legale privind conditiile de munca, salarizare, sanatate si securitate; 
     - tinerea in stare de sclavie sau alte procedee asemanatoare (lipsire de libertate, sechestrare);
     - prelevarea de organe;
    - efectuarea unor alte asemenea activitati prin care se incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.
 

    

      Cum se ajunge in plasa traficantilor? 

     Dorinta acuta si decizia de a pleca din tara pentru depasirea dificultatilor economico – financiare. 
     Intalnirea unei ocazii de a pleca in strainatate pentru a lucra, concretizata printr-o oferta din partea unei persoane cu rol de recrutor al viitoarei victime. 
     Constrangerea persoanei in cauza sa accepte un alt tip de munca, decat cel promis, initial prin amenintare fizica sau referiri la situatia in care se afla victima (trecerea frauduloasa a frontierei, necunoasterea zonei, a limbii, lipsa actelor de identitate, a mijloacelor materiale, etc.) iar apoi prin modalitati de constrangere din ce in ce mai violente. 
 

     Cine si cum intermediaza traficul? 
 

     Recrutorul poate fi „independent” sau o firma cu profil aparent de plasare a fortei de munca in strainatate (exemplul unor firme de impresariat artistic). 
     Aproximativ 70% dintre recrutori sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, alteori mai in varsta. Femeile recrutoare au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Exista cupluri sau chiar familii unde ambii parteneri se ocupa de recrutarea si transportul victimelor. 
 


     Profilul traficantului

     - persoana cunoscuta sau chiar ruda care inspira incredere;
     - are o slujba in care exista posibilitatea unui contact intens cu publicul (barman, ospatar, taximetrist, vanzator, etc.);
     - aspectul fizic este de natura sa inspire incredere;
     - situatia materiala a recrutorului – cunoscuta ca buna;
     - atractia in vederea recrutarii este reprezentata de oferte de locuri de munca in strainatate (ospatari, bucatari, dansatoare, etc.);
     - propunerile sunt facute prin intermediul rudelor, cunostintelor sau prin articole in ziare;
     - castiga increderea prin promisiuni si „povesti de succes” (persoane care au o situatie foarte buna ca urmare a faptului ca au lucrat in strainatate); eventual se asigura cazarea, transportul si hrana pana la destinatie.
 


     Profilul persoanei vulnerabile la trafic

     - crede cu tarie in „modelele de succes”, ca in strainatate nu exista esec;
     - tinere ce au varsta intre 15 si 25 ani;
     - au o imensa dorinta de independenta materiala;
     - isi asuma cu usurinta riscul deciziei de a pleca in strainatate;
     - provin, in general, din zone defavorizate economic;
     - au facut parte din medii sau familii in care au suferit diverse abuzuri;
      - in general, au un nivel de educatie scazut si nu au experienta de viata.
 


     Cum se poate preveni? 

  Informati-va la ambasadele straine din Romania cu privire la munca in tara respectiva: Ce tip de viza trebuie? Cat timp dureaza obtinerea ei? Care este procesul de obtinere?
  Verificati daca firma care va ofera de lucru este inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza isi are sediul si daca are ca obiect de activitate intermedierea de locuri de munca. 
  In cazul in care vreti sa incheiati un contract cu o firma si acel contract este redactat intr-o limba straina, traduceti intai contractul, astfel incat sa-l puteti studia cu atentie. 
  Comunicati rudelor, prietenilor adresa locului in care urmeaza sa lucrati. Solicitati numarul de telefon al respectivei firme si cereti cuiva sa va sune acolo dupa un timp.
  Nu dati nimanui si sub nici un motiv pasaportul sau alte acte (in afara organelor statului roman sau strain abilitate sa verifice actele). Daca vi se propune sa plecati peste hotare cu acte false, sunteti sigur in pericol.
  Acceptarea unei oferte de munca de la persoane fizice este un lucru extrem de riscant, chiar daca acestia par bine intentionati, sunt cunostinte sau asa zisi prieteni. Nu puteti niciodata sti daca acel loc de munca exista si cine sunt „prietenii” prietenilor tai.
  Acceptand o slujba la negru consimtiti implicit sa renuntati la dreptul dumneavoastra de a fi remunerat conform cu munca depusa, la dreptul dumneavoastra de a avea un statut egal cu ceilalti.
  Lasati copii xerox ale tuturor actelor cu care plecati, rudelor dumneavoastra.
  Incearcati sa invatati limba si aflati legislatia tarii de destinatie, telefonua si adresa ambasadei Romaniei in acea tara. Oricand aveti nevoie de ajutor puteti apela la ambasada Romaniei sau la organizatii umanitare din acea tara.