31 Martie 2024Sursa: ipj ph

Actiune cu forțe mărite în județul Prahova, noaptea trecută- polițiștii au folosit o nouă aplicație pentru verificarea documentelor

 

În noaptea de 30 spre 31 martie a.c., în intervalul orar 19.00-03.00, în județul Prahova a avut loc o acțiune rutieră cu forțe mărite, sub coordonarea Direcției Rutiere, la care au participat peste 85 de polițiști.

 

La acțiune, au participat polițiști din cadrul Serviciului Rutier Prahova, Direcției Generale a Poliției municipiului București și ai Serviciilor rutiere Argeș, Brașov, Dâmbovița și Ilfov.

 

Acțiunea a avut ca obiective prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere înregistrate la nivelul județului și reducerea gradului de victimizare al participanților la trafic, fiind pus un accent deosebit pe depistarea și extragerea din trafic a celor care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, sens în care au fost efectuate peste 860 de testari cu aparatele etilotest și drugtest.

 

În total, în urma filtrelor rutiere instituite în județ au fost oprite, pentru control aproximativ 1.260 de autovehicule, 29 dintre șoferi devenind pietoni pentru o perioadă de timp, ca urmare a reținerii permiselor de conducere în urma diferitelor abateri.

 

De asemenea, s-a acționat pentru reducerea numărului de accidente rutiere care au loc ca urmare a nerespectării regimului legal de viteză, sens în care au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale, 21 de permise fiind reținute pentru această abatere de la normele rutiere.

Au mai fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea centurii de siguranță, 11 bicicliștilor pentru diferite abateri, 4 pietonilor și 4 în cazul a patru șoferi depistați sub influența alcoolului la volan.

 

Totodată au fost retrase 7 certificate de înmatriculare.

 

Valoarea sancțiunilor este de aproximativ 97.385 de lei.

 

De asemenea, începând cu ora 00.00, în contextul aderării României la spațiul  Schengen cu frontierele aeriene și maritime, a fost operaționalizat la nivel național,  un nou sistem de verificare a documentelor de identitate.

 

Sistemul informatic presupune verificarea  persoanelor prin scanarea documentelor de identitate.

 

Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, începând cu ora 00:00, elementul de noutate din cadrul acțiunilor pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere a fost acela că,  pentru  verificarea  persoanelor, polițiștii au  utilizat aplicația e-DAC, instalată pe terminalele mobile distribuite, de tip telefoane și tablete.

 

 

Cu ajutorul aplicației e-DAC sunt interogate bazele de date ce contin informații de interes operativ și astfel, polițiștii rutieri au procedat la scanarea documentelor de identitate, iar rezultatele verificărilor au fost afișate pe ecran în doar câteva secunde.

 

Prin acest mod de verificare se reduce substanțial timpul de interacțiune dintre polițist și persoana legitimată.

 

Recomandăm tuturor participanților la trafic să respecte normele rutiere în vigoare pentru reducerea numărului de accidente rutiere.

 

Cu toții putem contribui la siguranță noastră!